Rosmarin
Rosmarinens blad är barrlika med rullade kanter. Bladens ovansidan är mörkgröna och undersidan gråaktig. Doft och smak är väldigt karakteristisk och tydlig.
Örten har odlats sedan antikens dagar och har använts både som medicinalväxt och kryddväxt. Det påstås att Rosmarin förbättrar minnet.
Rosmarin passar utmärkt till lamm, men är också användbar som brödkrydda och på pizzan. Den är också god till ugnsrostade rotsaker och potatis. Rosmarinen är rik på eteriska oljor och är därför utmärkt att ha i olivolja och vinäger som smaksättare.
Vår biologiskt odlade Rosmarin når i dagsläget upp till alla kraven för EKO, utom på en punkt - organisk gödsel.
Anledningen är att jordens näring utarmas på denna långsamt växande krydda, varför vi måste tillföra icke organiskt gödsel. Vi jobbar på att hitta en hållbar lösning för att även Rosmarin skall bli certifierad.